La scoala, intre uniforma si tinuta trendy
La fiecare nou inceput de an scolar, fiecare elev vine ferchezuit si imbracat frumos. Daca piticii s-au lasat pe mana mamicilor, care au avut grija sa le innoiasca garderoba, adolescentii si-au facut din timp plinul din magazine. Pentru acestia din urma, vestimentatia de scoala inseamna tot ce apare nou in materie de moda, lucru cu care ei sunt la curent.
Obligativitatea uniformelor scolare in institutiile de invatamant preuniversitar constituie la nivelul intregii tari una dintre cele mai discutate teme. Faptul ca elevii adopta stiluri vestimentare din cele mai diverse si in voga atrage dupa sine problema discriminarii sociale a unor categorii de elevi. Regulile permisive in ce priveste vestimentatia fac ca in scoli sa se produca adevarate prezentari de moda, care, de cele mai multe ori, nu bucura deloc ochiul. Daca privesti dintr-o parte, nici nu-ti dai bine seama daca te afli intr-o scoala sau intr-o discoteca. Introducerea uniformei pare sa fie solutia optima pentru a rezolva aceasta problema. De asemenea, uniforma i-ar proteja pe elevi si de a fi tinta agresiunilor fizice sau verbale ale altor colegi, invidiosi pe cei care poarta imbracaminte scumpa, de firma sau furiosi pe cei cu o vestimentatie caraghioasa sau extravaganta. Discutiile privind tinuta vestimentara a elevului sunt interminabile.
Conform legislatiei, elevul este obligat sa poarte un semn distinctiv, uniforma ramanand la latitudinea fiecarei scoli. Majoritatea elevilor sunt de acord cu uniformele scolare. „Odata cu impunerea uniformei, diferentele sociale vor disparea si nu vor mai exista copii de bani gata care sa arate etichetele firmelor de imbracaminte pe holurile scolilor dar, in acelasi timp, uniformele moderne trebuie sa fie si comode. Pe de alta parte, baietii considera ca uniforma este ca o pedeapsa, si asa ceva se purta in perioada comunista.
Lipsa uniformei genereaza conflicte
Renuntarea la uniforma a deschis larg portile imaginatiei elevilor si buzunarele parintilor, in incercarea fiecaruia de a-si construi o imagine-unicat.
Sociologul Octavian Mihail Sachelarie atrage atentia asupra accentuarii in mod pozitiv a anumitor diferente. Insa, ca orice lucru bun, atrage dupa sine, inerent, declansarea unor efecte secundare cu incarcatura frustranta: prapastia financiara, care pana mai ieri nu s-a facut simtita prea tare, iese la iveala in deplina ei amaraciune. Cei care dispun de surse financiare nu se sfiesc sa arunce toate armele in batalia blugilor, a tricourilor si adidasilor, in timp ce altii ofteaza neputinciosi, dorindu-si parca o uniforma.
Octavian Sachelarie considera ca pentru sporirea sigurantei in unitatile de invatamant elevii ar trebui sa poarte cel putin un semn distinctiv, care sa arate ca apartin unei unitati scolare anume, cum ar fi o esarfa, un ecuson sau chiar uniforme: „Semnele distinctive ar trebui insa stabilite in urma unui consens intre consiliile profesorale, reprezentantii parintilor si elevi”, declara sociologul. Subiectul uniformelor a tot fost dezbatut si in anii anteriori, majoritatea institutiilor scolare semnaland opinii favorabile portului acestora. Insa doar in cateva s-a pastrat aceasta optiune, alegandu-se ca la ore elevii sa poarte uniforme realizate fie la nivelul fiecarei clase, fie la nivel de unitate scolara.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu